LOADING

Type to search

Luftgeværer til sjov og konkurrence

Morten januar 31, 2020

En luftriffel eller et luftgevær er en af flere forskellige typer våben, der fungerer ved hjælp af trykluft. Andre typer er bl.a. Luftpistoler, Softguns og Paintball-våben. Luftgevær med kikkertsigte anvendes bl.a. til jagt på mindre dyr, konkurrenceskydning og i skydetelte i forlystelsesparker.

I de senere år er trykluftvåben kommet på banen og omend dyre i forhold til fjederbøsser, blevet meget populære. De fungerer ved, at der på våbnet er monteret en beholder med CO2 eller komprimeret luft (kaldet PCP eller pre-charged pneumatic). Når luftgevær med magasin “lades” (med luft), sker det ved, at luftkammeret bliver fyldt med en bestemt mængde luft fra beholderen, hvilket normalt sker automatisk.

Køb online her

CO2 er af miljømæssige hensyn på vej ud igen, og tilbage er så trykluftvåben med komprimeret luft. En luftbeholder fyldes ved hjælp af en kompressor, pumpe eller en dykkerflaske, med 200 ? 300 bar kondensfri atmosfærisk luft og påskrues våbnet. Alternativt tilsluttes våbnet pumpen/flasken. Ved ladning (med luft) fyldes kammeret med et arbejdstryk på omkring 65 bar. Dette arbejdstryk er meget præcist, og nøjagtig ens fra skud til skud (så længe luftbeholderen har et højere tryk).
Det gør, at præcisionen i trykluftvåben er høj. Luftvåben regnes som meget træfsikre inden for sportsskydning, endda mere træfsikre end krudtvåben, ikke mindst fordi de fortryksladede er stort set rekylfri.

Selve ladningen (med ammunition) foregår sjældent manuelt, men oftest fra tromlemagasiner, gerne med et enkelt, simpelt håndgreb. De fleste luftvåben fungerer ved, at en fjederbelastet pumpe spændes, så den ved aftræk (aktivering) komprimerer luften i pumpen, og derved sender et projektil (normalt for luftvåben kaldet hagl), af sted. Nogle typer tillader skytten at pumpe et lille luftkammer op, som derefter åbnes ved aftræk. Spænding af fjederen sker ved at “knække” våbnet, eller ved hjælp af en ladearm (oftest en stang monteret parallelt med og under løbet/på siden af forskæftet. Selve ladningen er mest manuel, dvs. at man med fingrene indfører haglet i løbets blottede bagende.